APK voor je lichaam

‘’Het profiel van de banden is wel wat versleten, maar kan nog wel even mee. En heb je even wat verse olie bijgevuld en dan is je auto weer gereed om te gaan.’’

Het is heel normaal om je auto jaarlijks voor de APK te laten keuren. Want het zou wel heel sneu zijn als je halverwege je weekendje weg stil komt te staan. Maar waarom doen we dit eigenlijk niet met ons lichaam? 
In de auto kan een filter worden vervangen of een set nieuwe banden eronder worden gezet, voor ons lichaam is dat wat lastiger. Toch wachten we vaak net zo lang met naar de fysiotherapeut gaan totdat we behoorlijk wat klachten hebben. Dat kan volgens mij anders.

Wat we vaak horen van mensen die een afspraak maken, is dat ze ontzettend last van hun rug hebben en graag op korte termijn nog een afspraak willen. Heel begrijpelijk, maar niet als we achteraf horen dat iemand al enkele dagen of soms zelfs weken met de rugklachten rondloopt. 
De dag dat iemand belt is vaak de dag dat het echt niet langer wil. Op het moment dat we bijvoorbeeld de rug voelen plagen, denken we vaak eerst van ‘ach gaat wel over’. En dat is vaak ook zo, veel klachten lossen zichzelf wel op. Ben je ook niet eens wakker geworden met een stijve nek, omdat je waarschijnlijk niet helemaal lekker hebt gelegen. Wanneer het koffietijd is ben je deze klachten vaak alweer kwijt.

Helaas zijn er ook klachten die niet vanzelf over gaan. Denk aan die zaterdag dat je lekker even in de tuin hebt geschoffeld en waarna je vaak zondag toch wat stijver wakker wordt. ‘Ach gaat wel over’. Maar wat als het nou niet vanzelf over gaat? Dan is de kans groot dat je je toch wat gaat verhouden. Waardoor niet alleen de rug, maar ook je nek pijnlijk begint te worden. Voordat je dan bedenkt de fysiotherapeut te bellen ben je soms anderhalve week verder en dan gaat het echt niet meer. 
Dit is op zich nog te overzien en zie ik vaak in de praktijk, maar het kan ook zes weken duren in plaats van anderhalve week en vaak ben je dan verder van huis. Toch wel veel last, zowel met sporten als met werken. En dan is het helemaal vervelend als het je ‘s nachts ook wakker houdt.Waarom dus wachten tot de auto stil staat langs de weg en niet eerder een APK keuring doen?! 
Bij de auto heb je knipperende lampjes die aangeven dat er iets moet gebeuren. Luister eens naar je lichaam. Knipperen daar ook wat oranje lampjes? Waarmee het lichaam aangeeft dat er iets mis is, een signaal van pijn, stijfheid of vermoeidheid. Luister er maar eens na en misschien branden de lampjes dan niet meer oranje, maar zelfs rood.


Dit verhaal vertel ik vaker aan patiënten. We wachten soms te lang met bellen, waardoor een klacht langer duurt, je er meer pijn aan ervaart en ik je 2 á 3 keer in de week moet behandelen om je de dagen door te laten komen. Dit kan anders vind ik.
Een APK keuring voor je lichaam!

Door af en toe (bijvoorbeeld eens in de zes weken) langs te komt om je lichaam soepel/up-to-date te houden,word je sneller aan je klacht behandeld, heb je minder pijn en denk ik dat je aan het eind van het jaar minder fysiotherapie behandelingen nodig hebt gehad dan wanneer je afwacht tot je klachten de overhand nemen. 

Tijdens deze zes-weken-check kan ik kijken naar je ‘zwakkere’ rug waar je wel vaker last van hebt. Of heb je toevallig vier dagen voordat je bij mij langs komt de bovenste keukenkastjes schoongemaakt en toch wel wat ‘last’ van je schouder hebt. Een mooi moment om daar ook direct even naar te kijken!

Ik ben dus ontzettend voorstander van een APK voor je lichaam. Bel of app mij gerust om daar wat informatie over te vragen of om een afspraak in te plannen. Dan zorgen we er samen voor dat we je op de weg houden 😉 

Leave a Comment

WhatsApp chat